Srebrni Beograd'96, podno Akropolja!!! Featured

Rate this item
(0 votes)
06 Jun 11
Written by Read 3240 times
Published in Informacije

Beograd'96 je osvojio 2. mesto na Evropskom Kupu u Atini, čime je još jednom postigao odličan rezultat na jednom od zvaničnih evropskih takmičenja u organizaciji CEB!

Srpski šampion je nastavio niz velikih uspeha u kome je od 2005. godine pobedio u 19 od 29  zvaničnih međunarodnih mečeva, igrao u 3 finala (zlato u Beogradu 2006. godine) i osvojio 5.mesto u Evropi u elitnoj A grupi (CEB Kup 2007. godine u Karlovcu.)

Ovim rezultatom je Beograd'96 sa renoviranim i podmlađenim timom ponovo postavio srpski bejzbol na evropsku mapu i nastavio svetlu tradiciju kluba u evropskim okvirima.

U finalu takmičenja Beograd je poražen od splitske Nade.

 

Beograd 96 je  novi uspeh u svojoj 15 godina dugoj istoriji ostvario sjajnom odbranom i veoma solidnim pitchingom, dok je udaračka forma u najgorem trenutku sezone bila na niskom nivou tokom najvećeg dela turnira, tako da su hitovi bili visoko cenjena roba.Delimično opravdanje se može tražiti u tome da se mahom udaralo protiv najboljih pitchera protivničkih ekipa.

Pojačan Keithom Coronom iz SAD-a i mladim Nemanjom Lilićem, Beograd je ipak uspeo da popravi pitching koji je bio rak rana tima tokom cele Interlige, tako da je u kombinaciji sa dobrom odbranom u najvažnijim mečevima postignut rezultatski uspeh.

Odbrana je tokom celog turnira odigrala samo dve loše izmene u kojima je primila veći broj poena i bila je glavni oslonac tima u pohodu na finale a imala je najbolji filding procenat i najmanji broj grešaka (10 E na 5 mečeva). Takođe su hvatači Beograda (Pedja Badovinac 4 meča i Milan Zonić jedan meč) sjajno bacali na baze i imali najbolji CS procenat.

 

BEOGRAD'96 - ATLETICS  7:0

 

U prvoj utakmici takmičenja naš šampion je nastupio protiv nezgodne rumunske ekipe u kojoj su nastupali mnogi igrači starog rivala Dinama iz Bukurešta.

Za Beograd je počeo Corona kao starter na brdu i stvari su odmah krenule naopako, u prvih nekoliko izmena Corona ulazi nervozno a ni odbrana još nije naštelovana tako da su Rumuni non-stop po bazama ali naš šampion nalazi način da ne primi poen sjajnim potezima u odsudnim momentima.

U napadu se ništa ne dešava do treće  izmene kada konačno Aleksandar Zonić hitom stiže na bazu i Beograd počinje da „gnječi“ protivnika i posle par šetnji i grešaka stiže do vođstva od 3:0. Pitcher Rumuna se ne snalazi u set poziciji, a pukotine u odbrani gostiju tek tada izlaze na videlo što naš tim znalački koristi.

Odbrana konačno vođstvom dolazi do daha i igra neuporedivo mirnije i greške više ne postoje, dok Corona baca sve bolje i Beograd je taj koji je bolji rival. Do sedme  izmene ponovo palice miruju kada Ivković singlom počinje novu seriju poena domaćina i Beograd odlazi na viokih 5:0.

Pri kraju utakmice u osmoj izmeni iskusniji igrači dodaju još dva poena, A. Zonić SAC flajem dok Vučević sa mesta PH dodaje još jedan poen za konačnih 7:0 i prvu važnu pobedu na takmičenju.

Corona je završio utakmicu sa 7SO i 4 BB tako da je Beograd'96 konačno dobio jedan kvalitetan start svog bacača. U napadu su udarena samo 3 hita (Atletics 4) ,A. Zonić, Ivković i Vučević , ali je u većem delu meča odbrana kontroilsala Rumune koji nisu imali pravu šansu da se vrate u meč.

 

BEOGRAD'96 - NADA 2:12

 

U drugom meču na turniru za koji se moglo pretpostaviti da je prva utakmica finala, Beograd je odigrao klasičan meč iz ovogodišnje Interlige kada je lošim bacanjem startera u prvoj izmeni praktično izgubljen meč.

Nada je u prvoj izmeni dobrim udaranjem sa 6 hitova i 3 BB razbila odbranu našeg tima i povela sa 6:0 a ostatak meča je protekao uglavnom u pokušajima Beograda da stigne prednost. Ipak, Beograd se nije predavao i držao je rezultat koliko toliko do sedme izmene (2:9) kada je posle jedne greške Nada otišla na 12:2 i okončala meč.

Na pitchingu su bili aktivni Bogdanović (5 IP) i mladi Badovinac (2 IP) koji su napravili 11 walk-ova i primili 10 hitova, recept prepisan iz Interlige 2011.

Na udaranju je Beograd napravio ponovo skromnih 5 hitova na Matka Daba (Nada 10) gde je bolji od ostalih bio A. Zonić (2-2, BB).

 

 

BEOGRAD'96 - BUFFALOES 5:1

 

Posle dva dana takmičenja Beograd je imao dan pauze da se pripremi za verovatno odlučujući meč sa Bugarima, posmatrajući ostale rezultate. Pobeda bi skoro sigurno garantovala finale i pre poslednjeg dana.

„Bizoni“ iz Blagovegrada su imali dve pobede i bili su u naletu, tako da bi i njima pobeda osigurala finale sa Hrvatima.

Meč je za Beograd počeo mladi Lilić koji nije pružio sjajne partije tokom Interligaških mečeva pa se nije znalo kako će utakmica izgledati. Za Bugare je bacao veoma solidni Angelov.

Beograd kao gost prvi udara i konačno meč počinje sa hitovima lead-of udarača, što najavljuje bolju udaračku utakmicu. Međutim, Vučević i Zonić Milan  propuštaju priliku da dovedu Beograd u prednost, tako da utakmica kreće bez poena obe ekipe. Lilić na brdu deluje solidan a odbrana je nepogrešiva tako da u prve tri izmene Beograd ređa hitove, ali ipak na semaforu stoji 0:0. Konačno, u četvrtoj izmeni napad počinje da pravi poene udarcima Corone i Bogdanovića a u petoj izmeni se nastavlja sa pritiskom i sa nova 4 hita Beograd vodi sa velikih 5:0. U tom trenutku Lilić baca no hitter, ali u petoj izmeni ulazi u nove probleme i napušta meč da bi ga zamenio Vučević koji izlazi bez primljenog poena sa punim bazama i 1 outom! Tada moral Bugara definitivno pada a Beograd granitnom odbranom do kraja meča čuva prednost i Bugari udarcem Jasena Nedelčeva spašavaju čast za konačnih 5:1.

Beograd je odigrao utakmicu bez ijedne greške i potpuno je demoralisao bugarski napad koji je sakupio 5 hitova dok je napad Beograd konačno bio pravi sa 10.

Na udaranju su se istakli MVP meča Bogdanović sa 3-5 i 3 RBI, kao i Ceballos (2-4), Vučević (2-4,BB) i Korona (2-5).

Lilić je završio bez SO i sa 6 BB i 1 HBP ali je činjenica da nije vezivao šetnje osim u pet izmena kada je zamenjen, doprinela da završi dobar start bez primljenog hita. Vučević je bacao bez BB i sa 2 SO i primio 5 hitova ali prednost Beograda nije ugrožena ni u jednom momentu.

 

BEOGRAD'96 - SPARTAKOS  5:8

 

Poslednjeg dana turnirskog dela Nada je savladala Bugare u dramatičnoj utakmici sa 8:7 i time osigurala Beogradu finalni meč u subotu. „Bizoni“ su imali šansu da pobedom uđu u trougao i plasiraju se u finale ali iako su vodili sa 4:0 nisu uspeli da pobede Nadu.

Kako je matematika za finale bila ispunjena jasno je bilo da će Beograd nastupiti u kombinovanom sastavu protiv solidnih Grka koji su bili među boljim udaračkim ekipama na takmičenju koristeći i činjenicu da im bacaju najslabiji pičeri rivala.

Za Beograd je počeo mladi Marko Badovinac a za Grke jedan od boljih bacača na turniru Amerikanac Orfanakos, koji nije imao veliku podršku grčke odbrane tokom utakmica koje je bacao na takmičenju. Beograd kombinuje u odbrani i Corona ostaje na klupi zbog bolova u ramenu, na poziciju SS ide Peđa Badovinac, mladi Stevanović u RF dok na kečing ide veteran Milan Zonić. Standardni SS Ceballos se vratio u Beograd tako da nije na rosteru za poslednje dve utakmice.

Spartakos kreće žestoko i lopte u prve tri izmene lete na sve strane tako da Beograd gubi sa  3:0 u trećoj izmeni, a odbrana ne deluje tako čvrsto što se i moglo očekivati. Na udaranju ponovo počinje „porađanje“ hitova i Orfanakos mahom ređa strike-outove. Do šeste izmene Beograd drži priključak kada se konačno palice aktiviraju i najviše zahvaljujući iskustvu starijih igrača (hitovi Golubić i Milan Zonić) Beograd smanjuje na 2:3.

Grci bolje udaraju tokom celog meča mladog Badovinca koji praktično baca BP bez brejking pitcha i ponovo u 7 izmeni odlaze na 4:2.

Beograd ponovo steže u osmoj izmeni i velikim pritiskom na Orfanakosa sa gornjim delom line-up pravi 3 poena sa važnim hitovima Bogdanovića i Milana Zonića koji uteruju 3 poena i pobeda je na vidiku – 5:4.

Ipak, Grci u poslednjem napadu koriste umor Marka Badovinca i skidaju ga sa brda, da bi Vučević nezagrejan primio nekoliko udaraca kojima Grci prave 4 poena i odlaze na, pokazalo se nedostižnih, 8:5 čime odnose zasluženu pobedu pred svojim malobrojnim ali glasnim navijačima.

Za Beograd je veoma solidan bio Marko Badovinac (8 inn) sa 3 K i samo 3BB i 1 HBP ali primivši i 11 hitova. Vučević je završio sa 3 SO i 2 BB, primvši i dva hita.

Orfanakos je završio sa 12 K i 3 BB.

Na udaranju stara priča od prva dva dana – Beograd samo 6 udaraca a bolji od ostalih su bili Milan Zonić (2-3, dabl, HBP) i Golubić (2-5).

 

BEOGRAD'96 - NADA  0:4

 

Finalni meč je igran u subotu u 12h po sunčanom vremenu na velelepnom objektu na kojem je održan čitav turnir , pomoćni bejzbol teren sa OI u Atini 2004. godine, verovatno jedan od najlepših bejzbol objekata u Evropi.

Beograd 96 je posle neizvesnog stanja i povrede ramena ipak mogao da računa na Keitha Coronu da počne meč dok je za Nadu bacao Dadić. Nada je vodila sa 1:0 u pobedama zbog pobede ostvarene u grupi, dok je Beogradu u slučaju pobede bio potreban još jedan meč – „majstorica“.

Finale je počelo bolje za Nadu , Corona u prve dve izmene pogađa 3 igrača iako veoma solidno baca, a Nada sa dva hita u prve dve izmene vodi kao domaćin sa 2:0. Napad Beograda je standardno tih a Dadić baca sjajno , menja brzine i položaj ruke a baca 3-4 lopte koje skreću u svim pravcima. Corona počinje da baca sve bolje i utakmica je dugo na rezultatu 2:0 sa prilično čvrstim odbranama sa obe strane. Beograd u četvrtoj izmeni ne koristi jednu od retkih šansi, Vučević šalje zujku pod noge shortstopa Nade sa Ivkovićem na prvoj ali odbrambeni igrač je štopuje grudima i sa dabl plejem Nada izlazi iz potencijalno opasne situacije. U napadu kako to biva kada ne ide, nema ni sreće, par oštrih udaraca odbrana Nade odigrava a Beograd ne uspeva da iskoristi ni dabl A. Zonića u petoj izmeni. Odbrana drži Nadu bez šansi od 4 – 6 izmene a možda poslednja šansa za poene odlazi u sedmoj izmeni kada Milan Zonić biva izbačen foul flajem posle at bata od 9 pičeva nakon čega Corona udara singl koji odlazi takođe u nepovrat.

Nakon toga Nada povezuje još jednu dobru udaračku izmenu i posle serije udaraca i isključenja Corone zbog prigovora glavnom sudiji odlazi na 4:0. Vučević stabilizuje izmenu ali Beograd do kraja utakmice ne uspeva da ozbiljnije pripreti tako da u veoma kvalitetnom finalnom meču gubi od boljeg rivala sa 4:0 i završava takmičenje na 2. mestu.

Za Beograd je Corona izbacao 6 IP i imao 6 SO , 2 BB i 3 HBP dok je Vučević bio isto solidan sa 1 SO i 2 H (2 IP).

Beograd je imao 4 hita (Nada 9) – po jedan Ivković, Korona, P. Badovinac i A. Zonić (dabl).

Dadić je bio nepremostiva prepreka – završio je sa 10 SO bez BB (1 HBP) i pokazao sjajnu kontrolu tokom celog meča koristivši fastball samo za menjanje ritma.

Finale je opravdalo epitet i publika je mogla da vidi veoma kvalitetan bejzbol u utakmici koja je trajala samo 2 sata i 15 minuta.

Pehar za drugo mesto predao je Ambasador Srbije u Atinji, Dragan Županjevac koji je odgledao finalni meč.

Iako je na takmičenje otišao posle 8 uzastopnih poraza u Interligaškom takmičenju, naš šampion je pokazao karakter i odigrao nekoliko veoma kvalitetnih mečeva i postigao možda i bolji rezultat nego što je trenutna forma nagoveštavala.

Mladi igrači Beograda i stariji rezervisti (Teodorović) su dali pun doprinos ostvarenju značajnog rezultata a prava timska atmosfera je doprinela novom uspehu našeg najvećeg kluba.

 

BK“Beograd'96“ zahvaljuje se Tomu Mazarakisu i Baseaball Savezu Grčkena odličnoj organizaciji turnira, kao i da velikodušnoj donaciji, koja će pomoći za bolje održavanja terena na Adi Ciganliji.

 

Last modified on Monday, 06 June 2011 19:08
Login to post comments