1:1 posle prvog vikenda finala

Rate this item
(0 votes)
21 Oct 12
Written by Read 2922 times
Published in Informacije

U finalu Prvenstva Srbije u bejzbolu (seniori) posle 3 godine ponovo su se sastali Beograd 96 i zemunske Vojvode.

Po prelepom vremenu u subotu viđen je neverovatan meč. Beograd 96 je bez pomoći standardnog „hvatača“ Badovinca, shortstopa Ceballosa, i bez najavljenih bugarskih pojačanja, uspeo da se vrati iz najdubljeg ponora i da ostvari veoma važnu pobedu.

Vojvode, pojačane sa 3 inostrana igrača iz Ukrajine i Moldavije, snažno ulaze u meč i odličnim udaranjem na startera Vučevića, koji igra bez velike pomoći odbrane u 1.izmeni, odlaze na nestvarnih 6:0! Lopte lete po celom outfield-u a infield ne odigrava ni ono što mora da se odigra. Beograd prepušta mid-infield tinejdžerima Badovincu i Cvijoviću, dok je na 3. bazi za tu poziciju nedovoljno spremni Bogdanović, što se oseća na početku meča.

Ipak, Beograd 96 nije slučajno šampion – smirenim udaranjem i disciplinom koristi smušenost startera Bereca koji brzo traži izmenu, ali ni ostali bacači Vojvoda  ne uspevaju da naprave out dugo vremena. Beograd uviđa šansu i uz ogroman broj „šetnji“ i 2 hita okreće skoro dva kruga i potpuno preokreće meču 1. inn na 11:6! Vojvode su u šoku a Vučević to koristi da se stabilizuje – u narednih 5 izmena gosti prave samo 1 poen.

Odbrana deluje sigurnije a Aleksandar Zonić na prvoj bazi hvata par neugodnih lopti i sprečava Vojvode i da sanjaju povratak u meč.

Beograd u poslednjem delu meča drži goste na ivici „kaša“ (17:7) ali Vojvode ipak uspevaju da izbegnu totalni debakl i smanjuju na 17:8 (7 inn) i uzimaju 2 poena za 17:10 u poslednjoj izmeni kada Bogdanović hvata flaj za 1:0 u seriji.

Beograd se po ko zna koji put digao iz pepela u svojoj 16-ogodišnjoj istoriji i ostvario neverovatno važnu pobedu imajući u vidu sastav svog i protivničkog tima.

Vučević je bio maestralan u 4 – časovnoj utakmici – 5 K i samo 4BB (CG) a od 2. izmene je svojim „džank“ pitchingom potpuno zaustavio napad gostiju koji su ipak završili sa dobrih 12 hitova. Beograd je solidno udarao (10 hitova) i napravio je seriju od 17:2 (!) do 9. izmene a Bogdanović je svojim hitom na 13:7 u 6. izmeni srušio sve nade Vojvoda da će se vratiti u meč.

Najbolji na udaranju su bili 16-godišnji Cvijović (2-2, 2BB, SAC bunt) i Milan Zonić (3-5, bb, 3 RBI).

 

U nedeljnom meču je viđen bejzbol znatno bolje kvaliteta, posebno sa strane oba pitchera – za Beograd 96 je startovao „rođendanac“ 16- ogodišnji Strahinja Stajić a za Vojvode (domaćin u ovom meču) levoruki Ukrajinac Kovalenko.

I pored veoma dobrog pitchinga oba startera, obe odbrane su relativno nesigurne i odgovorne su za početne poene obe ekipe. Beograd nema dobar ritam udaranja a Kovalenko dominira, posebno na mlađim i neiskusnim udaračima. Ipak, pri rezultatu 2:2 Beograd ne koristi nekoliko šansi u napadu ali i odbrana je čvrsta i sprečava nekoliko opasnih pokušaja Vojvoda da se odlepe. U gornjem delu 6. izmene Beograd puni baze ali ponovo ostaje bez poena i sada ipak sledi kazna – umorni Stajić počinje 6. izmenu sa 1 hitom i 2 walk-a i donji deo line-upa Vojvoda puni baze. Stajića menja Nikola Badovinac ali je u nezahvalnoj ulozi nasleđujući pune baze, bez out-a. Domaćini koriste priliku i vezuju nekoliko važnih udaraca i dok Beograd uspeva da napravi 3 outa prima velikih 6 poena – 8:2 za Vojvode.

Beograd uspeva da vrati 2 poena u 8. izmeni ali Kovalenko ipak privodi meč kraju – 8:4 za 1:1 u seriji, bez većih uzbuđenja do kraja meča.

Beograd 96 je statistički dobro udarao ali nije imao time-hitove – 12 hitova nasuprot 7 Vojvoda, koji su uspeli da ih povežu u pravo vreme.

Mora se reći da je za dobar deo hitova obe ekipe „odgovorno“ i sunce koje je pravilo ogromne probleme outfieldu i infieldu, naročito u kasnijem delu meča.

Stajić je završio sa 3K i 4BB u 5 inn. i pružio je odličnu partiju na veoma jak udarački napad Vojvoda, dok je Badovinac takođe bio solidan (3K) ali nije uspeo da se izvuče iz kobne 6 izmene kada je primio nekoliko važnih hitova.

U napadu su najbolji bili Bošković (3-3, BB), Milan Zonić (3-5, 2 R, double) i Ivković (2-5).

Bacač Vojvoda Kovalenko je završio sa odličnih 11K i 2BB, ali je imao i olakšan posao sa „klincima“ u line-upu Beograda (Cvijović-Stajić) koji su imali 5K.

 

Finale se nastavlja narednog vikenda.
Last modified on Sunday, 21 October 2012 21:38
Login to post comments