Neuspeh u Bugarskoj

Rate this item
(0 votes)
16 Jun 12
Written by Read 2269 times
Published in Informacije


Srpski šampion Beograd 96 nije postigao dobar rezultat na CEB Kupu u Blagoevgradu (Bugarska). Beograd je osvojio 5. mesto u konkurneciji 6 ekipa što je najlošiji rezultat još od 2004. godine i turnira u istom gradu. Sa slabašnim pitchingom i palicom, kao i odbranom koja nije bila na visini one iz Atine proše godine, nije se ni mogao postići bolji rezultat na relativno jakom turniru. Ipak, za utehu služi podatak da je Beograd odigrao dve najvažnije utakmice sa finalistima turnira, koje su bile prilično neizvesne, i pokazao je određeni kvalitet ali nije imao dovoljno snage da prelomi rezultat.

 

Beograd 96 – Bizoni Blagoevgrad 4:9

 

Na otvaranju turnira odmah važan meč – dva tima koji su u Interligi odigrali dva meča u Beogradu i podelili po pobedu, igrali su voljom žreba prvog dana od 17h.

Bizoni su timu pridodali nekoliko snažnih igrača iz Sofije, dok je Beograd ceo turnir igrao oslabljen za važnog igrača Milana Zonića kao i standardne druge baze Golubića.

Početak je bio kakav Beograd često prati na većim turnirima – loše udaranje na ne preterano snažan pitching. Bugarski pitcher niže strike out-e samo sa brzom loptom dok u odbrani škripi na sve strane, a posebno na levoj strani infilda. Bugari brzo stižu dobrim udaranjem do 1:0, a u drugoj izmeni posle serije od 3 udarca na sporog Villegasa idu na ogromnih 5:0 i našem timu preti prava katastrofa. Međutim, iskusni Beograd uspeva da stabilizuje pitching i odbranu i polako se vraća u meč.U četvrtoj izmeni Beograd uspeva da preko Vučevića dođe do prvog poena a kasnije i Teodorović stiže do RBI-a i domaćin je konačno načet a Beograd koji igra kao domaći tim oseća da može do preokreta.

Nažalost, Bizoni odmah dodaju dva poena za 7:2 i ponovo vode 5 razlike ali Beograd nastavlja sa dobrim napadom i sa dva udarca Ceballosa i Vučevića ponovo dolazi na -3 (7:4). U tim trenucima Beograd je bolji tim i dobro igra odbranu dok Villegas uspeva da sa veštim pitchingom  drži opasne bugarske udarače bez dobrog kontakta. Domaći trener Jasen Nedelčev urla na igrače koji polako osećaju pritisak domaće publike i eventualnog neuspeha a znaju i da ih je Beograd pobedio na poslednja 3 CEB takmičenja i to dva puta upravo na njihovom terenu..

Ali ovog puta neće biti tako – u sedmoj izmeni Bizoni uvode mladog levorukog Andonova koji Beogradu dolazi glave iako mu je prošle godine pomogao u osvajanju titule srpskog šampiona. Ali ni to ne ide lako – u sedmoj izmeni Beograd na Andonova vezuje 3 hita u izmeni i puni baze ali mladi pitcher uspeva da izadje bez primljenog poena i poslednja prava prilika da Beograd konačno pridje na manje od 3 poena odlazi u nepovrat. Bizoni dodaju još 2 poena do kraja meča i zasluženo slave pobedu od 9:4.

Beograd je uspeo da nategne prosečnih 8 hitova ali su bugarskih 13 odlučili meč. Odbrana nije bilo na nivou a to nije olakšao ni spori pitching sa samo 3 SO.

 

Beograd – Spartakos 16:1

 

U utakmici drugog dana Beograd je imao sreću da igra sa starim znancima, ekipom Spartakosa iz Atine, i da zaleči poraz od prethodnog dana sigurnom pobedom. Slabašni Grci kojima se mora odati priznanje za redovna učešća na takmičenjima, nastupili su sa timom koji je bio dosta slabiji od onog iz Atine prošle godine, tako da nisu imali nikakvu šansu protiv Beograda kao i na celom takmičenju.

Beograd je odigrao odbranu bez greške i uspeo da u pet izmena slomi grčki otpor (16:1) u utakmici koju je solidno odbacao mladi Josip Seke.

 

Beograd – Cardinals Bern 6:13

 

Mnogo utakmica na ovom takmičenju je završeno tako da kada se pogleda konačan rezulat može da se stekne utisak da je jedna od ekipa lako dobila meč. Upravo je takva bila veoma interesantna utakmica između srpskog i švajcarskog prvaka.

Snažni i nabildovani Švajcarci, koji nisu ulivali mnogo simpatija ostalim ekipama, su prethodnog dana stigli rumunsku ekipu i pobedili nakon što su gubili 7:4 u osmoj izmeni, tako da su puni samopouzdanja ušli u meč sa Beogradom. Naš tim je znao da je ovo druga meč lopta sa ulazak u finale i u meč se ušlo sa dobrom atmosferom. Beograd je protiv Bugara i na turnirima prethodnih godina pokazao da se ne predaje i kada gubi a ispostavilo se i da će u ovom meču juriti veliku prednost protivnika.

Meč je počeo na brdu Berec i očekivalo se da odbrana pomogne da se opasni Švajcarski udarači drže pod kontrolom. Nažalost, Beogradu se na ovom turnir vratilo za sve prethodne na kojima je bio miljenik sreće – tokom turnira protiv našeg tima je udareno bar 15 blup-hitova a veći deo od tih upravo protiv Berna.


Berec se nije odmah snašao i posle par šetnji, hitova i wild pitcheva u drugoj izmeni Bern vodi 2:0. Napad je opet slab i prosečni Švajcarski pitcher uspeva da sporim brejkinzima i nešto bržim fastom kontroliše nervozne udarače Beograda. Švajcarci se u napadu muče i ne prave snažne kontakte ali su dovoljno jaki da izbacuju lopte iz infilda - Beograd igra dobro odbranu ali Bern opet uzima 2 poena u trećoj izmeni za 4:0. U četvrtoj Bern u novom naletu dolazi do već kapitalnih 6:0 i sada je to već ogromna prednost! Posle kratkog „sastanka“ igrača Beograd konačno dolazi sebi krajem četvrte izmene (domaći tim) i strpljivim udaranjem počinje da lomi rivala i njihovog bacača.

Sa dva udarca Vilegasa i Pedje Badovinca i sa par šetnji Beograd smanjuje na 6:3 i uspeva da brzo izađe iz pete  izmene bez poena. Napad nastavlja da melje rivala i sa dva hita i uz jednu grešku Beograd dolazi na samo -1 (6:5). Švajcarski navijači su se ućutali i utakmica ulazi u potpuno drugačiju fazu – sada su nervozni Švajcarci a Beograd je u naletu. Ipak, Bern dodaje poen u šestoj posle kobnog lead of walk-a Bereca koji baca vrlo dobro a odbrana je i dalje bez ijedne greške. Mirno je do osme izmene kada Beograd ponovo dodaje poen dablom A. Zonića i prilazi na 7:6!

Švajcarci menjaju umornog pitchera i Berec ne uspeva da utera Zonića sa druge baze posle oštrog udarca ka trećoj bazi, tako da Bern odoleva i ulazi u poslednju izmenu sa minimalnim vođstvom.Beograd se nada da će juriti jedan razlike u poslednjoj izmeni: Bereca menja Vučević i Beograd posle jednog hita Švajcaraca, dolazi do 2 outa!Ali tu se sve završava: Vučević pravi retku grešku bacača Beograda tog dana i jedan festbol snažni levoruki Waite šalje preko RF ograde za 9:6 i to je udarac koji je srušio Beograd za ceo turnir. Nakon toga, bezgrešna odbrana Beograda pravi nekoliko errora i Bern uz 5 hitova u izmeni odlazi na 13:6 za konačnu pobedu.

Beograd je skupo platio ogromno mentalno trošenje u jurnjavi za svojim protivnicima prvog i trećeg dana i zasluženo je izgubio još jedan meč. 9 hitova nisu bili dovoljni iako je Bern do poslednje izmene imao takođe 9 (završio sa 14).

 


Beograd – Viena Metrostars 3 : 15

 

Posle novog poraza Beograd nije više bio tim koji ima snage da se podigne i odigra dobar meč. Razlog za to prevashodno leži u tankom pitching stafu koji jednostavno nije davao nikakav predah odbrani. Villegas je stegao zube i počeo meč sa dva dana odmora iako je bacao 8 izmena protiv Bugara. Ali želja ne garantuje rezultat – ionako spori Vilegas je bio još sporiji i ozbiljni austrijski udarači nisu imali većih problema.

U svakoj izmeni od početka su uzimali poneki poen i brzo su stigli do (ponovo) 5:0 u trećoj izmeni. Nažalost , Beograd je u prve tri izmene solidno udarao ali i pravio teške greške u base raningu pa je proćerdao u par navrata trkače na drugoj i trećoj bazi bez outa, ne napravivši nijedan poen, što je dodatno doprinelo nervozi ekipe. Ipak, Beograd postiže 2 poena u četvrtoj i smanjuje na 5:2 posle dva retka snažna udarca za Beograd na ovom turniru – delo iskusnih Zonić A. i Ivkovića (back to back doubles). Ali avaj – Austrijanci naravno tu ne staju i dave Villegasa i  u sedmoj izmeni odlaze na 9:2.

Austrijski pitcher u tim izmenama baca BP ali udarači Beograda imaju olovne palice – dribleri po infildu i slabi pop-upovi karakterišu naš tim. Poslednji trzaj u osmoj izmeni i 3 hita dovode Beograd do samo jednog poena – 9:3. U devetoj  ponovo totalni raspad – pitching staf se menja ali 3 outa su nedostižna. Austrijanci uzimaju još 6 poena sa 5 hitova i 2 errora i utakmica se završava sa čak 15:3.

Beograd je nekako nakupio 11 hitova ali su Austrijanci dominirali sa ogromnih 18 (2 HR).

Loš pitching, base raning kao i očajan slugging su Beograd i pored 11 hitova ostavili na samo 3 poena tako da je još jedan meč izgubljen sa možda i preterano velikom razlikom.

Beograd je ovim porazom izgubio sve šanse za viši plasman.

 

 


Beograd – Atletiko 2:14

 

I kako to često biva poslednjeg dana loših turnira odigrana je i najlošija utakmica. Rumuni su naplatili svo maltretiranje prethodnih godina i u jednoj izmeni su uhvatili i razneli Beograd koji više nije ličio na solidan tim.

Iako je prvi put na turniru poveo (ne računajući Grke) i odigrao solidnih četiri izmene u napadu i odbrani, jedna horor izmena je odnela sve nade da će se postići pobeda.

U gornjoj četvrtoj izmeni Beograd je imao 2:0 i pune baze (1 out) na vrlo solidnog i brzog rumunskog bacača ali nije uspeo da slomi Rumune. Sa dva SO Atletiks izlaze iz izmene i onda oni pune baze bez outa na umornog Bereca (bacao sa danom pauze) i prave  ringišpil koji bez outa traje 30 minuta. Beograd igra jednu od najgorih odbrambenih izmena u istoriji i Rumuni na spore lopte nižu udarce a odbrana greške. Dugo nema nijednog outa i Beograd prima 11 poena iz 6 hitova i 5 grešaka, iako dva puta propušta priliku da napravi double plejeve i skrati mučenje. Kasnije u meču Rumuni dodaju 3 poena i skraćuju meč i mučenje ostvarivši pobedu od 14:2 u sedmoj.

Beograd završava sa samo 4 hita i završava turnir na 5. mestu.

 

Valja istaći da je švajcarska ekipa koja je osvojila turnir pokazala veliku sposobnost da se vrati u meč: gubila je od Rumuna 7:4 u osmoj izmeni i pobedila, odolela je i savladala Beograd koji je stigao sa 0:6 na 5:6 i 6:7, savladala je Austrijance posle 0:4 i 3:5 u utakmici za finale (10:5) i na kraju pobedila Bugare koji su vodili sa 1:0 u mečevima i imali 2:2 u devetoj  izmeni i udarača koji je mogao da im donese ogromno slavlje u subotnjem prvom meču finala. Zavidan rezultat vredan posebnog pominjanja i zasluženo osvajanje turnira.

 

Beograd je na drugoj strani imao slab pitching, slabo udaranje (iako stat. to ne pokazuje dovoljno) i odbranu koja je na momente bila sjajna (veliki broj dablplejeva) ali ipak nedovoljno čvrsta u kontinuitetu. Udarači su retko pravili jake kontakte a pitcheri nisu davali nikakav odmor odbrani protiv vrlo dobrih napadača ostalih ekipa. Odnos walkova i SO je bio veoma loš.

Odbrana koja je prošle godine u Atini donela finale, nije doprinela novom uspehu i utopila se u sivilo lošeg nastupa.

 

Narednog vikenda Beograd igra utakmice domaćeg prvenstva na Adi Ciganliji na terenu sa novom ogradom izgrađenom posle dugog čekanja.

Last modified on Tuesday, 19 June 2012 22:12
Login to post comments